Pamlsky – zdravé, plné vitamínov, vlákniny a probiotických surovín
Recept 1.
ZEMIAKOVO – JABLKOVÉ KOSTIČKY, JEDNOHUBKY
Recept od Viery Staviarskej
Čo budete potrebovať
Na výrobu týchto žuvacích tyčiniek budete potrebovať iba niekoľko ingrediencií, ktoré sa dajú ľahko nájsť v každej kuchyni a sú cenovo dostupné. Sú prospešné pre tráviaci trakt. Určite ocenia psíkovia s citlivým žalúdkom, ktorí potrebujú stály prísun probiotík a vlákniny.
Hmotu môžete tvarovať do tyčiniek, tyčinky narezať na malé kúsky, alebo vyformovať guličky.
Suroviny
❇︎ 2 stredné sladké zemiaky batáty (ošúpané a nakrájané na kocky – budeme ich variť)
❇︎ 1 veľké jablko (ošúpané, zbavené jadierok a nastrúhané) – môžete nahradiť detským pyré, ktoré kúpite. Nesmie obsahovať iné suroviny a sladidla.
❇︎ 1 polievková lyžica kokosového oleja – pre väčší lesk a chuť
❇︎ 1-2 polievkové lyžice vody (ak je potrebné hmotu zjemniť)
❇︎ 1/4 šálky ovsenej múky, na tvarovanie do guliek odporúčam aj ovsené vločky
Môžete pridať aj
Štipka škorice (v malom množstve je pre psov bezpečná a dodáva príjemnú vôňu).
Lyžica arašidového masla (uistite sa, že neobsahuje xylitol).
Postup prípravy
1: Pripravte sladké zemiaky a jablká
Začnite varením sladkých zemiakov a jabĺk v pare alebo varením. Tento proces ich zmäkne, vďaka čomu sa ľahšie rozmixujú na hladké pyré. Môžete urobiť iba pyré zo zemiaka a jablkové detské pyré – kúpené.
2: Rozmixujte na pyré
Uvarené sladké zemiaky (a jablká) premiestnite do mixéra alebo kuchynského robota. Pridajte do zmesi kokosový olej pre trochu pridanej chuti a lesku. Miešajte, kým nie je zmes hladká.
3: Zmiešajte s múkou
Vo veľkej mise zmiešajte sladké zemiaky a jablkové pyré s múkou podľa vlastného výberu. Celozrnná múka funguje dobre, ale ovsená múka je skvelá bezlepková alternatíva. Ovsenej múky bolo potrebné viac, ako je v popise surovín (moja skúsenosť). V tejto fáze pridajte arašidové maslo (voliteľné).
4: Miešajte, kým sa nevytvorí cesto.
Ak sa vám zmes zdá príliš lepkavá, pridajte ešte trochu múky, po jednej polievkovej lyžici, aby ste to neprehnali.
5: Cesto vyvaľkajte do cca 1 cm hrúbky. Ale hrúbku prispôsobte veľkosti psa.
6: Predhrejte rúru na 150 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
7: Pečenie
Umiestnite tvarované tyčinky na plech na pečenie a nechajte medzi nimi malý priestor. Pečte 30-40 minút, v polovici ich obráťte.
Pre mäkšie, žuvacie tyčinky pečte na kratšej strane časového rozsahu.
Pre chrumkavejšie pochúťky pečte ďalších 10-15 minút.
Ak necháte tyčinky odstáť, po niekoľkých dňoch budú suchšie a chrumkavejšie.
8: Ochlaďte a podávajte
Po upečení vyberte tyčinky z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť. Pochúťky pri chladnutí spevnia a dodajú im dokonalú žuvaciu textúru, ktorú psy milujú.
Aby vyzerali krajšie, môžete ich ešte pomastiť kokosovým olejom.
Upozornenie: Kokosový olej je tuhý. Roztopte ho v poháriku v ešte teplej rúre. Kokosový olej, ktorý ste kúpili už v tekutej forme je nekvalitný. Odporúčam vyhodiť!
Recept 2.
JEDNODUCHÉ MINI Z MORČACIEHO MÄSA
Recept od Hely Kratochvílovej
Máte radi hrstkové polievky? Tak asi takto sa môžete pustiť do tohto receptu. Proste suroviny primerane. Tak, aby ste dostali hustú, ale tvarovateľnú hmotu.
Suroviny
VARENÉ morčacie mäsko
morčacie srdcia
mrkva
vajce
ryžová múka (alebo mleté ovsené vločky)
prášok do pečiva
Voliteľné: mleté vlašské orechy.
1: Vytvorte hmotu
Všetky suroviny zmiešajte do kopy tak, aby sa vytvorila hmota ako pevnejší puding, alebo piškótové cesto.
2: Nalejte do mini foriem
3: Pečte asi 30 minút v predom vyhriatej rúre na 180°C. Sledujte pečenie, v niektorej rúre môže byť čas iný.
4: Upečené pamlsky vyklopte a pred podávaním nechajte vychladnúť.
Recept 3.
BANÁNOVÉ RYBIČKY
Recept od Hely Kratochvílovej
Psy milujú údené a sušené rybičky. A my milujeme zdravé pamlsky pre našich miláčikov. Ďalší recept z edície „hrstková“ bude psom voňať aj chutiť.
Suroviny
❊ varená ryža
❊ sušene rybičky (pomleté v mixéri nasucho) množstvo podľa chuti
❊ banány – zelené lebo obsahujú menej cukru
❊ vajcia aj so škrupinou (pomleté v mixéri)
Postup
1: Zmiešajte
Všetko dokopy poriadne zmiešajte aby sa vytvorilo cesto konzistencie ako na perníky , ktoré sa dá vyvaľkať a netrhá sa a ani netečie . Nikdy som tie ingrediencie nevážila… pečiem aký chcem tvar , pre väčšie plemena som robila placky , pre menšie mini štvorce , pred pečením sa dá dozdobiť sušenými rybičkami alebo krevetami.
2: Pečenie
Predhrejte rúru na cca 170°C a pečte 20-30 min. Keksík ma byť vnútri vláčny ale prepečený, na povrchu chrumkavý.
Recept 4.
ANTIOXIDANTOVÉ BOMBY
Recept od Viery Staviarskej
Tento recept je jednoduchý. Budete potrebovať iba niekoľko ingrediencií, z ktorých väčšinu už možno máte vo svojej špajze. Trocha sa s nim napiplete, ale výsledok a chuť pre psov stojí za to… Vonia to tak, že vás sledujú ako ostriež a po pravde, aj ja som mala chuť zahryznúť….
Suroviny
❇︎ 1 šálka čistého jablkového pyré (Môžete ho aj kúpiť, alebo si ho vyrobiť. Uistite sa, že ide o čisté jablkové pyré bez umelých sladidiel a prídavných látok, ktoré nie sú pre psov bezpečné.)
❇︎ ½ šálky nastrúhanej mrkvy.
❇︎ 1/2 hrnčeka ovsenej múky (Ak nemáte ovsenú múku, môžete si ju ľahko pripraviť pomletím ovsených vločiek v mixéri). Je možné, že múky bude potrebné viac. Záleží od konzistencie cesta.
❇︎ 1/4 šálky čučoriedok (čerstvé alebo mrazené fungujú perfektne!).
❇︎ 1 vajíčko
❇︎ 1 polievková lyžica kokosového oleja (voliteľné, ale dodáva vlhkosť a príjemnú chuť).
Voliteľné doplnky – naozaj odporúčam:
Ak chcete, aby boli tieto pochúťky ešte výživnejšie, zvážte pridanie:
❇︎ 1 čajová lyžička mletých ľanových semienok alebo chia semienok pre zvýšenie omega-3
❇︎ štipka škorice (Psy milujú chuť škorice a je to skvelé pre ich metabolizmus.)
Príprava
Proces je jednoduchý a výsledkom je dávka zdravých domácich maškŕt, ktoré bude vaše šteniatko zbožňovať.
1: Predhrejte rúru na 170°C, plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie.
2: Zmiešajte ingrediencie
V stredne veľkej mise zmiešajte jablkové pyré (alebo hokaido pyré) a ovsenú múku. Ak používate kokosový olej, pridajte ho v tomto kroku. Miešajte, kým nebudete mať lepkavé cesto.
Potom jemne vmiešame čučoriedky. Dávajte pozor, aby ste ich príliš nerozdrvili.
3. Tvarujte
Ja som si vytvarovala cesto, rozvaľkala a vytvorila šúľok s priemerom cca 4-5 cm. Rozdelila som na malé časti, ktoré som potom ušúľala v rukách do guľôčok. Môžete to však robiť aj inak. Pomocou rúk alebo malej naberačky na sušienky rozvaľkajte cesto na guľky o veľkosti sústa alebo ich vyrovnajte na malé kolieska.
Veľkosť guliek záleží od veľkosti psa.
Guľôčky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte medzi nimi trochu miesta.
4. Pečieme
Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 18–20 minút. Pochúťky by mali byť na dotyk pevné a po dokončení jemne zlatisté na okrajoch. Čučoriedky môžu trocha tiecť. To nevadí.
5: Vyberte guľôčky a ešte ich potierajte kokosovým olejom. Ten si pred tým rozpustite v poháriku, ktorý vložíte do vypnutej, ale ešte teplej rúry.
6: Úplne vychladnúť
Nechajte maškrty úplne vychladnúť. Vo vnútri môžu byť teplé dlhšie, preto dávajte pozor. Už budú úžasne voňať, takže váš pes bude už pravdepodobne trpezlivo čakať niekde veľmi blízko!
Uchovajte v uzavretej miske. Ideálne v chladničke. Ale vydržia aj v miske na stole 3 – 5 dní. Nepredpokladám, že vydržia útoky vášho psa na misku tak dlho… Ak ochutnáte vy, nič sa vám nestane…naopak!